Zaměření laserových paprsků je důležité pro vysokou přesnost plnění náročných úkolů

Společnost Scansonic MI GmbH se specializuje na optické systémy pro robotické laserové obrábění. Moduly berlínské, technologicky vyspělé společnosti jsou vybaveny speciálními kabely ROBOFLEX společnosti HELUKABEL. Tyto kabely odolávají mechanickému namáhání, jako je ohyb a krut, a jsou tudíž ideální pro použití do průmyslových robotů v pohyblivých aplikacích.

Svařování, pájení, řezání nebo kalení: laserové obrábění je běžné v mnoha průmyslových odvětvích.

Obrábění laserem je dnes běžné v mnoha odvětvích – a to z dobrých důvodů: svařování, pájení naměkko a natvrdo, řezání nebo kalení pomocí zaměřených laserových paprsků je čistší, rychlejší a přesnější než u většiny jiných výrobních technologií. Lasery jsou oblíbené zejména tam, kde kvalita a vzhled hrají důležitou roli – například při spojování viditelných součástí v automobilovém průmyslu.

Každý laser potřebuje k plnění nejrůznějších a náročných úkolů moderních výrobních zařízení speciální optiku. Tyto složité systémy navádějí, mění a zaměřují laserový svazek tak, aby přesně provedl konkrétní úkol specifikovaný danou aplikací. „Stejný laser lze použít ke spojování materiálů i k jejich řezání,“ vysvětluje Christian Schwerdt. Je vedoucím nákupního týmu společnosti Scansonic MI GmbH, jednoho z předních výrobců optiky pro laserové zpracování. Tato berlínská společnost, založená v roce 2000, nabízí mimo jiné řešení pro svařování, pájení, řezání a obrábění povrchů.

Modulární systém pro speciální požadavky

V optice pro laserové zpracování se kabely používají pro přenos energie a dat a rovněž pro připojení k robotům a ovládacím skříním.

Úspěch společnosti Scansonic je založen na systému složeném z různých modulů, které se kombinují v závislosti na konkrétních požadavcích zákazníka. „To nám umožňuje realizovat neobvyklé nebo vysoce specializované aplikace hospodárným způsobem,“ říká Schwerdt. Takové aplikace jsou v rychle rostoucím segmentu e-mobility stále důležitější: „Bez ohledu na to, zda se jedná o elektromotory, výkonovou elektroniku nebo baterie, laserové svařování se provádí téměř na všech komponentech, a to na velmi vysoké úrovni,“ upozorňuje odborník. „Například švy musí být plynotěsně uzavřené, musí spojovat drobné součásti nebo musí být bez viditelných stříkanců či nerovností povrchu.“ Každá aplikace tak klade na laser a jeho optiku jedinečné požadavky.

Systémy jsou namontovány na průmyslovém robotu, jehož osy umožňují požadované sekvence pohybů. Produkty Scansonic navíc nejsou vázány na konkrétního výrobce robotů, jejich využití je univerzální. „V naší vlastní laserové laboratoři, která je jednou z největších svého druhu na světě, máme mnoho různých typů robotů, což znamená, že s tak rozsáhlými možnostmi můžeme vyvíjet a optimalizovat prototypy nových aplikací pro naši optiku,“ popisuje Schwerdt. Díky této kombinaci know-how a flexibility je společnost Scansonic vyhledávaným partnerem mnoha renomovaných podniků, od středně velkých společností až po velké korporace.

Kabely jsou důležitými součástmi optiky pro laserové zpracování. Přenášejí napájení a data prostřednictvím systémů a připojují je prostřednictvím robota k rozvaděči. Spolehlivý výkon je nesmírně důležitý, protože jakákoli závada může vést k nákladnému výpadku výroby. Zároveň jsou kabely vystaveny neustále se měnícímu ohybovému, torznímu a tahovému zatížení v důsledku pohybů robota. Proto je nutné, aby kabely byly navrženy speciálně pro tuto oblast použití, aby se při dlouhodobém používání zabránilo nežádoucímu oděru a poškození kabelu.

Navrženo pro roboty

Společnost Scansonic se u těchto kritických komponent spoléhá na společnost HELUKABEL. Přední dodavatel elektrické spojovací techniky, který je již řadu let jedním z kvalifikovaných partnerských dodavatelů laserového specialisty, vybavuje optická zařízení v Berlíně mimo jiné čtyřmi různými typy robotických kabelů. Kabely patří do úspěšné řady výrobků ROBOFLEX, která byla speciálně navržena pro použití na robotech a s roboty. „Kabely jsou vyrobeny tak, aby odolávaly chemickému a tepelnému namáhání i mechanickému zatížení, jako je krut a ohyb,“ vysvětluje Vincenzo Rio, globální manažer segmentu robotických kabelů společnosti HELUKABEL. „Na vyžádání jsou k dispozici také varianty kabelů odolné vůči oleji a jiskrám ze svařování.“ Značka ROBOFLEX zahrnuje senzorové, datové, ovládací a motorové kabely a zahrnuje tak celé spektrum použití kabelů v robotice.

Společnost Scansonic ve své vlastní laserové laboratoři vyvíjí a optimalizuje nové aplikace své obráběcí optiky pro různé typy robotů.

Kabely na optice pro laserové zpracování od společnosti Scansonic jsou zakázková řešení. „Společnost HELUKABEL je navrhla přesně podle našich požadavků – od počtu vodičů přes příslušné průřezy a odpovídající stínění až po charakteristickou ostružinově červenou barvu našeho pláště,“ uvádí Christian Schwerdt. Mezi kabely jsou i hybridní kabely, které jsou schopné přenášet napájení i data. „Pro nás to bylo řešení, které šetří místo a náklady a které není běžně k dispozici jako skladová položka připravená k okamžité expedici,“ říká Schwerdt. „Společnost HELUKABEL nám při každém novém vývoji velmi dobře poradila a vždy našla optimální řešení našich velmi přesných požadavků.“

Společnost Scansonic dále od společnosti HELUKABEL odebírá různé standardní kabely, jako jsou připojovací vodiče, průchodky a další příslušenství. Nákupčí Schwerdt oceňuje nejen kvalitu, ale také spolehlivou dostupnost výrobků: „Sami nemáme velké skladovací kapacity, a proto je pro nás nesmírně praktické, že společnost HELUKABEL má obvykle všechny naše výrobky skladem a je schopna je rychle dodat.“ Díky prodejnímu a distribučnímu skladu v Neuenhagenu u Berlína se společnost nachází v bezprostřední blízkosti. Schwerdt pozitivně vyzdvihuje vysokou flexibilitu společnosti HELUKABEL: „Pokud potřebujeme změnit například schválení UL pro americký trh, společnost HELUKABEL nám vždy poskytne rychlou a kompetentní podporu.“

Dodavatel, který nenechá žádné přání nesplněné

Díky tomuto silnému kompletnímu balíčku je společnost Scansonic se společností HELUKABEL nadmíru spokojena. Schwerdt nepochybuje o tom, že úspěšné obchodní partnerství, které trvá již přibližně 10 let, bude pokračovat i v budoucnu. „Kvůli časově náročnému a nákladnému procesu kvalifikace neradi měníme dodavatele jen tak pro nic za nic,“ komentuje. „U společnosti HELUKABEL bychom k tomu neměli důvod. Kvalita, dostupnost a služby jsou v pořádku – není nic, co by se dalo zlepšit.“

O SPOLEČNOSTI SCANSONIC

Kdo:

Společnost Scansonic poskytuje specializované systémy a řešení pro laserové svařování, měkké i tvrdé pájení a laserové kalení a nabízí také související senzorovou technologii a monitorování kvality. Již v roce 2000 stanovila berlínská společnost nový průmyslový standard, když uvedla na trh svůj vůbec první produkt: inovativní optický obráběcí nástroj pro laserové pájení naměkko/natvrdo byl prvním svého druhu, který zvládl velmi jemné spoje na karoseriích.

Co:

Výrobky Scansonic se používají zejména v automobilovém průmyslu, při stavbě kolejových vozidel a v energetice. Společnost je předním světovým dodavatelem laserových systémů pro montážní spoje karoserií. Společnost Scansonic je součástí Berlin.Industrial.Group. (B.I.G.), konglomerát pěti technologických podniků, z nichž každý má své vlastní zaměření.

zpět