Odolné připojovací kabely pro flexibilní monitory

V nemocnici v Horních Francích (jižní Německo) bylo 225 lůžek pro pacienty vybaveno novými flexibilními monitory, které umožňují snadnou změnu polohy obrazovky. Kvůli nekvalitní kabeláži však monitory nevydržely zátěž spojenou s každodenním používáním. Společnost HELUKABEL se na problém podívala blíže a našla řešení dodáním mnohem silnějšího kabelu s větší odolností, který se obvykle používá pro ovládací panely strojů.

Helukat500 IND EXTRAFLEX in green

Patch kabel HELUKAT500 IND EXTRAFLEX jako propojovací kabel pro nastavitelné monitory nabízí větší pevnost v tahu a flexibilitu. (Zdroj: HELUKABEL)

Monitory, které lze naklápět a otáčet, se vyskytují v mnoha různých aplikacích: například jako ovládací terminály ve strojírenství a strojírenské výrobě, v řídicích centrech a velínech ve výrobě a logistice nebo v lékařství v zařízeních pro operační sály a nemocniční pokoje. Každodenní používání těchto zařízení je vystavuje určitému zatížení a namáhání. Například jejich kabeláž je obzvláště náchylná k poškození v důsledku neustálého namáhání v tahu.

S tímto problémem se setkal manažer nemocnice, který vybavil přibližně 225 lůžek novými naklápěcími monitory pro pacienty. Pro mnoho pacientů je televizní obrazovka důležitým rozptýlením v procesu zotavování a snadným způsobem, jak si ukrátit čas. Je velmi frustrující, když zařízení kvůli závadě nefunguje.

Problém: první výrobce dodal kabely horší kvality. S vnějším průměrem pouhých 3,3 milimetru, vnitřním vodičem o ploše pouhých 0,05 mm² a absencí stínění nemohly propojovací kabely odolat každodennímu namáhání spojenému s běžným životem v nemocnici. V důsledku tahových sil při používání se kabely a zástrčky po velmi krátké době přetrhly a vedení nemocnice je muselo opakovaně vyměňovat. To vedlo ke značnému a zbytečnému plýtvání časem a penězi.

Person lying in bed in hospital room
Pro mnoho nemocničních pacientů je televize důležitým rozptýlením v procesu rekonvalescence a účinným způsobem, jak si ukrátit čas. (Zdroj: DC Studio / Adobe Stock)

ZHRUBA TŘIKRÁT VYŠŠÍ PEVNOST V TAHU

Vedení nemocnice se obrátilo na společnost HELUKABEL s prosbou o nalezení řešení. Přední dodavatel kabelů a vodičů doporučil jako nový propojovací kabel HELUKAT500 IND EXTRAFLEX.Tento kabel má původ ve strojírenství, kde se používá mimo jiné v ovládacích panelech s nastavitelnými obrazovkami. Díky výrazně vyššímu, a tedy normám vyhovujícímu průřezu kabelu 0,14 mm² nabízí oproti dříve používanému kabelu přibližně trojnásobnou pevnost v tahu. Stínění, jehož účelem je zlepšit elektromagnetickou kompatibilitu (EMC), navíc posiluje pevnost kabelu v tahu. S tímto výrobkem jsou poškození a poruchy zařízení mnohem vzácnější, což snižuje potřebu oprav a údržby. Díky své vynikající flexibilitě je kabel ideální také pro zdravotnické nadzemní napájecí jednotky nebo jiné mobilní aplikace v různých průmyslových odvětvích.

Close up from a TV
Kabeláž pro otočné a rotační obrazovky je obzvláště náchylná k poškození v důsledku opakujících se tahových napětí. (Zdroj: HELUKABEL)
zpět