Absolutně zabezpečený

Jen originální s hologramem: španělská společnost Pasaban S.A. vyrábí bankovky odolné vůči padělání s mytologickou postavou a podporou technologie HELUKABEL.

Foil stamping line with HELUKABEL products

Eurobankovky s vyraženými hologramy: Díky technologii HELUKABEL běží linka SPF1000 plynule a přesně. (© PASABAN S.A.)

Až příště budete v ruce držet bankovku o hodnotě 100 nebo 200 euro a zeptáte se, zda je skutečně pravá, zkuste následující: podržte bankovku proti světlu a podívejte se na stříbrný hologram vyražený na pravé straně přední strany bankovky. Vidíte tam tvář mladé dámy? Gratuluji, to je mytologická postava Europy (po níž je kontinent pojmenován) a důkaz, že vaše bankovka není falešná. Za bezpečnostním prvkem eurobankovek druhé generacev hodnotách 20, 50, 100 a 200 stojí důmyslný proces, který původně zavedla rodinná společnost se sídlem v baskickém městě Tolosa. Pasaban S.A. je výrobce speciálních linek na zpracování papíru a lepenky a má za sebou téměř 100 let pestré historie. Dnes má v papírenském průmyslu vedoucí postavení na trhu, na kterém dodává více než 500 zákazníkům po celém světě.

Stroje šité na míru

Pokud jde o konstrukci a výrobu svých strojů klade společnost Pasaban velký důraz na kvalitu, přesnost a trvanlivost. Vysoké standardy společností platí i pro kabely a vodiče používané v procesních linkách. „Až už je to příčná řezačka, navíjecí stroj nebo balicí stroj pro papírové obaly, jednotlivé součásti integrovanédo stroje vždy přispívají k celkové kvalitě. Proto u všech našich systémů spoléháme na výrobky společnosti HELUKABEL,“ vysvětluje Daniel Antonio, technický manažer elektrotechniky ve společnosti Pasaban.

Pro Antonia jsou obzvláště důležité vnitrostátní a mezinárodní normy: „Abychom byli schopni splnit požadavky zákazníků ve více než 45 zemích, potřebujeme kabely a vodiče s certifikací pro americký i evropský trh.“ Protože každý stroj je individuálně přizpůsoben potřebám zákazníka, oceňuje španělská společnost krátké dodací lhůty společnosti HELUKABEL a vysokou dostupnost jejích výrobků. „Po přesné analýze jednotlivých požadavků vyvíjíme pro každého zákazníka řešení na míru. Zpoždění dodávek nesmí ohrozit často velmi přísný časový harmonogram,“ říká Antonio.

Close up of the machine
Ve společnosti Pasaban se používají špičkové stroje. (© PASABAN S.A.)

Společnost Pasaban používá produkty HELUKABEL kromě jiného ve své lince pro lisování fólie SPF1000. Tento technologicky špičkový stroj při zpracování nových eurobankovek na ně razí bezpečnostní prvek ve formě „okénka s portrétem“. Linka nejprve perforuje speciální papír do tvaru okénka a poté na něj nanese pásek s hologramovým portrétem mytologické Europy a hodnotou bankovky. Do stroje bylo nataženo několik kilometrů flexibilních a vysoce flexibilních datových, řídicích a SENZORFLEX kabelů od společnosti HELUKABEL, aby byl zajištěn efektivní a bezchybný provoz. „Kabely odolávají mechanickému namáhání při výrobě a podporují optimální provozní cykly,“ říká Antonio. Důležitou roli však také hraje jejich elektromagnetická slučitelnost. „Naše stroje obsahují vysoce přesnou elektroniku. Aby se zabránilo riziku výpadku systému, musí být zaručeno účinné odstínění,“ vysvětluje technický manažer. Pro společnost Pasaban je hlavní výzvou budoucnosti integrace novějších a důmyslnějších technologií do jejích strojů s cílem zaručit odolnost bankovek a dalších zabezpečených dokumentů proti padělání. Antonio dodává: „Nejenom, že chceme, aby naše zařízení odpovídalo aktuálním trendům, ale chceme se na čele celosvětového sektoru bezpečnostních technologií udržet – s pomocí společnosti HELUKABEL.“

Ze Španělska do světa

Kdo: Pasaban S.A.; 130 zaměstnanců; více než 500 zákazníků a 700 strojů instalovaných ve 45 zemích

Co: Rodinný podnik se sídlem v severošpanělském městě Tolosa byl založen v roce 1928. Specializuje se na vývoj a výrobu strojů na zpracování papíru, kartonu, speciálního papíru a bankovkového papíru. Portfolio výrobků zahrnuje archovací, navíjecí, ražební a balicí stroje