Ohromující světelná podívaná

Close-up of light wall with different colours

(©Goethe-Gymnasium Regensburg)

Gymnázium Goethe v bavorském Regensburgu nedávno přišlo s absolutním poutačem: 1,70 x 1,00 metru vysokou stěnou s 5 184 LED diodami, která vykouzlí působivé projekce a světelné efekty. Zeď naplánovali a postavili studenti Daniel Taciak (19) a Christoph Kiener (18). Projekt měl na starosti jejich učitel fyziky Harald Tietz.

Studenti nejprve zakoupili 87 metrů (285 stop) LED pásků na zeď. Pan Kiener vysvětluje: „Při maximálním jasu je spotřeba energie přibližně 311 ampér, což znamenalo, že jsme odpovídajícím způsobem dimenzovali napájecí kabely. Takové věci jen tak nedostanete od nejbližšího prodejce elektro. Takže jsme provedli průzkum a narazili na HELUKABEL.“ Společnost se sídlem v Hemmingenu/Stuttgartu projekt podpořila a dodala různé napájecí a datové kabely. Tyto kabely propojují LED diody s řídicími deskami, které lze zase ovládat pomocí síťového PC. Pomocí speciálního softwaru lze na stěně zobrazovat obrázky, videa a světelné efekty. Tři členové projektu jsou hrdí na svou práci a „LED stěna byla velkým hitem během našeho dne otevřených dveří a určitě to nebylo naposledy, co ji použijeme,“ řekl p. Kiener s potěšením.

three men in front of a light wall with the red-glowing lettering HELUKABEL
HELUKABEL podpořil výstavbu LED stěny Goethova gymnázia v Regensburgu. (©Goethe-Gymnasium Regensburg)