Rallye pro deštný prales

Jet starým autem z Česka přes Mongolsko na Sibiř sbírat dary pro deštný prales? Elina Liukkonen, která pracuje v dceřiné společnosti HELUKABEL Balzer Kabel v Míšni, najezdila se svým kolegou Hermanem Langem v rámci „Mongol Rally“ celkem 28 000 kilometrů (17 398 mil) přes 22 zemí. "O tom jsme snili roky," říká Liukkonen. V roce 2018 jí na to její šéf dal tři měsíce dovolené. Pravidla Rally (rallye) jsou takové, že auto nemůže být nové a jeho objem motoru nesmí přesáhnout 1,2 litru. Podmínkou také bylo věnovat charitě minimálně 1.140,- EUR.

"Vždy jsme měli to štěstí, že jsme našli někoho, kdo nám mohl pomoci." Elina Liukkonen „Jak HELUKABEL Netherlands, tak Balzer Kabel nás sponzorovaly částkou 1.000,-EUR pro ‚Cool Earth‘, organizaci, která zachraňuje deštné pralesy,“ říká Liukkonen. Start (Praha) a cíl (Ulan-Ude, Sibiř) rally byly pevně dané, ale jezdci si mohli zvolit vlastní trasu. Ve VW Polo z roku 1995 projeli Bulharsko, Turecko, Ázerbájdžán, Írán a Tádžikistán a cestou zpět Rusko a Finsko.

Two people sitting in front of their rallye car
Elina Luikkonen a Herman Lange najezdili ve starém autě 28 000 kilometrů a sbírali dary pro deštný prales. HELUKABEL tuto cestu rád podpořil (©Herman Lange)

“ Věděli jsme, že s tímto autem budeme mít mechanické problémy! Ale není to závod, je to dobrodružství." A skutečně tomu tak bylo: čtyřikrát se jejich auto málem zastavilo. Ale i na těch nejosamělejších místech bylo štěstí na jejich straně. Liukkonen vzpomíná: "Vždy jsme měli to štěstí, že jsme našli někoho, kdo nám mohl pomoci."

zpět