Rychlé a bezchybné převíjení

Danish Solar Group má ve svém sortimentu téměř vše, co potřebují stavební a obchodní společnosti – včetně velkého výběru kabelů a vodičů. Aby je mohla zákazníkům poskytnout v požadovaném množství, spoléhá společnost ve svém logistickém centru ve Vejen na navíjecí technologii od KABELMAT: tři plně automatické navíjecí systémy AUTOLOG a několik samostatných strojů zajišťují efektivní a šetrnou manipulaci – i s citlivými optickými vlákny.

Ve svém logistickém centru v dánském Vejen má Solar kromě jiných strojů i tři automatické převíjecí stroje od společnosti KABELMAT. (© Solar Group)

Od šroubů po generátory, od lamp po fotovoltaické systémy, od koupelnových armatur po systémy chytré domácnosti: sortiment dánské solární skupiny nabízí stavebním a obchodním společnostem vše, co potřebují k realizaci svých projektů. Společnost založená v roce 1919 sespecializuje na nákup a služby související s elektrotechnikou, topením a sanitou, ventilací, klimatizací a energetickými řešeními – a je v těchto oblastech mimořádně úspěšná. Solar Group nepůsobí pouze v Dánsku, ale také v Norsku, Švédsku, Nizozemsku a Polsku. V roce 2021 společnost dosáhla obratu téměř 12,4 miliardy dánských korun (1,67 miliardy eur) s 2 900 zaměstnanci.

KABELY NA MÍRU NA ZÁKLADĚ POŽADAVKŮ ZÁKAZNÍKA

Kromě moderního logistického konceptu a vynikajících služeb jsou hlavními přednostmi Solar Group rozsáhlý sortiment a vysoká dostupnost produktů. Jejich portfolio zahrnuje také obrovský výběr kabelů a vodičů: od řídicích a propojovacích kabelů pro průmysl a strojírenství, přes kabely pro infrastrukturu a techniku budov až po kabely z optických vláken, telekomunikační a datové kabely, žádné přání nezůstane nesplněné. „Naší ambicí je, aby byly procesy našich zákazníků efektivnější a udržitelnější,“ vysvětluje Kim Søllingvraa Nielsen, vedoucí „týmu pro kabely, objedmné a dlouhé zboží. "Proto také dodáváme kabely a vodiče nejen ve standardních délkách, ale i na míru dle požadavků zákazníka."

Za tímto účelem je společnost dobře připravena i z technického hlediska: ve svém logistickém centru o rozloze 45 000 metrů čtverečních v dánském Vejen má Solar kromě jiných strojních zařízení také tři automatické balicí linky. Tyto stroje odvíjejí kabely a dráty z velkých sudů od výrobců a dodavatelů, které váží několik tun, a navíjejí je na menší bubny či cívky, popřípadě do svitků do krabic – přesně nařezané na objednanou délku. „Vzhledem k počtu objednávek, které zpracováváme, by tento proces nebylo možné provést ručně,“ vysvětluje Nielsen.

Tyto systémy dodala a instalovala dceřiná společnost HELUKABEL KABELMAT Wickeltechnik. "Donedávna jsme používali stroje jiného dodavatele," vzpomíná Nielsen. "Nicméně stárly a již nedosahovaly požadovaných výsledků z hlediska kvality a produktivity." Po návštěvě několika výrobců se odpovědní pracovníci Solar nakonec rozhodli pro převíjecí stroje AUTOLOG od společnosti KABELMAT.

Velkou výhodou pro zaměstnance je vysoký uživatelský komfort strojů KABELMAT. (© Solar Group)

AUTOMATICKÉ ŘÍZENÍ ZABRAŇUJE PROVOZNÍM CHYBÁM

Sortiment výrobků dánské skupiny Solar Group zahrnuje také velký výběr kabelů a vodičů.

Systémy se skládají z několika strojů, z nichž každý má modulární konstrukci a jsou k dispozici v různých velikostech: tři bubnové odvíječe PORTROL zvednou buben k odvíjení pomocí pinoly a přivedou jej na místo. Jsou napojeny na dopravní linku, takže sud lze automaticky vyzvednout ze skladu a dopravit do odvíječů sudů. Na opačné straně dvě navíječky UMROL apoloautomatický stroj na navíjení kabelů z řady RINGROL navíjejí kabely na bubny různých velikostí a do krabic, přičemž současně měří správnou délku a stříhají je na zakázku. Odvíjení a převíjení je řízeno automaticky, systém přijímá data objednávky přes rozhraní do ERP systému. „To eliminuje provozní chyby,“ zdůrazňuje Nielsen. Nakonec je třeba hotové role a krabice pouze vyjmout vysokozdvižným vozíkem a připravit k odeslání. "To ušetří spoustu času a pracovních sil."

Zvláštní výzvou ve společnosti Solar Danmark bylo řezání vysoce kvalitních kabelů ze skleněných vláken: tyto by se při navíjení neměly příliš ohýbat, aby nedošlo k poškození. „Proto jsme speciálně přizpůsobili ohýbání systémově, abychom zajistili, že žádné poloměry ohybu nebudou příliš těsné,“ vysvětluje Manfred Wössner, manažer prodeje společnosti KABELMAT. Takzvaný systém kabelového tanečníka , který je umístěn mezi odvíječem a navíječem, také vyrovnává kolísání rychlosti a snižuje tak tahové zatížení kabelu. „To umožňuje zkrátit a navinout i citlivé produkty, jako jsou optická vlákna, bez jakékoli ztráty kvality,“ dodává Wössner.

NEJVYŠŠÍ KVALITA A MAXIMÁLNÍ DOSTUPNOST

Kromě tří plně automatických linek používá Solar Danmark také tři převíječky UMROL 1000. Na těchto kompaktnějších strojích může společnost navíjet kabely a vodiče do cívek nebo na menší bubny, aniž by musela používat jednu z převíjecích linek - například pro zakázky s malými dávkami. Všechny stroje KABELMAT jsou kalibrovány v souladu s evropskou směrnicí pro měřicí přístroje (MID) a jsou tak schváleny pro použití v celé Evropě. Kromě toho jsou vybaveny zařízeními pro ukládání dat, která umožňují zpětné sledování všech pracovních kroků bez jakýchkoli mezer. „To vše zajišťuje, že můžeme našim zákazníkům nabídnout nejvyšší kvalitu a maximální dostupnost,“ říká spokojeně vedoucí týmu Nielsen. "S novým zařízením bylo možné výrazně zvýšit naši propustnost."

Další výhodou je uživatelská přívětivost strojů KABELMAT: jsou vybaveny kvalitními dotykovými panely Siemens a disponují dánským hlasovým výstupem – proto byla změna pro personál hračkou. „Po uvedení do provozu jsme také absolvovali hloubkové školení od společnosti KABELMAT, takže žádné otázky nezůstaly nezodpovězené,“ pochvaluje si spolupráciNielsen. "S naší novou technologií navíjení jsme naprosto spokojeni a již se plánuje další stroj, který zde naši kapacitu dále rozšíří."

"S novými systémy KABELMAT jsme byli schopni výrazně zvýšit naši propustnost." Kim Søllingvraa Nielsen, vedoucí týmu pro kabely, objemné a dlouhé zboží ve společnosti Solar Danmark (© Solar Group)